Cuiseurs faible consommation en bois et
cuiseurs solaires
Foyer berbère dans le haut Atlas marocain.
Source photo : http://www.freelenstv.com/site/element134.php
2 Foyers économes en bois de chauffage Di’ASSO et Bolivia Inti
2.1 Solution
Cuiseur Solaire (Diasso)
2.2 Solution
foyers Améliorés et cuiseurs solaires (Diasso et Bolivia Inti)
3 Inventaire solutions foyers améliorés Wood Energy Net Cambodge
4 Cuiseur solaire Raymond Léger (société « la Cité du Soleil »)
6 Cuiseur semi-cylindrique (Ferme du Collet)
7 Le "Cookit" Cuiseur Solaire Familial Pliant
8 Le Cuiseur Solaire à Panneaux Bernard
10 The
Dual-Setting Panel Cooker (DSPC)
11 Windshield
Shade Solar Funnel Cooker
13 Parvati
Solar Cooker (Twelve Sided)
14 Dual
angled funnel cooker :Parvati Solar Cooker
15 (DATS) Cuiseur solaire à angle double avec
douze côtés
16 Séchoir solaire (à fruits …) Unesco à Haïti
17 Les solutions
solaires de Michel Rosell
19 Bibliographie et autres sites web
20 Annexe : Quelques chiffres…
Il y a 3 types de types de fours et cuiseurs solaires :
Ø très pratique: préparez le plat
chargez le four et oubliez-le pendant 2 à 3 heures. Rien ne colle rien ne
déborde.
Ø sert comme plaque et comme four
Ø facile à construire à base de
matériaux disponibles partout au monde
Ø ne permet pas de préparer les repas
de dernière minute
Ø capacité limitée
2) Le cuiseur
solaire à réglage manuel (en général du type parabole)
Ø puissant: deux heures suffisent au
modèle SK14 pour bouillir 12l d’eau en été.
Ø comparable à une plaque de cuisine
Ø il faut régler la position toutes les 30 minutes
Ø ça peut déborder et coller (la
personne qui surveille travaille en plein soleil)
3) Le
cuiseur solaire à réglage automatique
Ø Systèmes
très puissants: typiquement appliqués pour des écoles et hôpitaux en Afrique et
en Inde
Ø Mécanisme
sophistiqué suit le soleil
Ø il faut
une formation spéciale pour la construction
Ø
prix non négligeable
Dans la suite du document, nous allons présenter les
différents modèles présentés sur Internet.
Note : par manque de temps, certaines parties n’ont pas
été encore traduites.
Selon les remarques de Monsieur Wadi Baudri (Maroc), il serait
intéressant de voir comment promouvoir les foyers consommant peu de bois ou
n’en consommant pas (foyers solaires).
L’idée serait d’installer dans la région des fabriques de fours / foyers
économes en bois de chauffage (initiative malheureusement déjà tenté sans
succès ici. Source : N. Montès).
Des ONG françaises proposent plusieurs solutions
de foyers (y compris foyers solaires), évitant le gaspillage du bois du feux :
a) DIA'SSO , Hélène et Damien Houdayer-Bonnet, 20 rue de la Fuie,
72220 Laigné en Belin, France, e-mail : diasso@diasso.org (http://www.diasso.org/ , cuiseurs solaires, foyers améliorés).
DIA'SSO en
Afrique de l'Ouest.
Diasso, en collaboration avec
différents partenaires (Bolivia Inti), participe à la mise en place d’un
programme d’appui technique pour l’Association Écologiste pour le Développement
Social (AEDS) de Ouagadougou (Burkina Fasso) (source : http://www.diasso.org/init.htm
).
Les outils et la méthode de Bolivia
Inti, le cuiseur solaire (type boîte) est une caisse bien isolée
dans laquelle on provoque l’effet de serre par 2 vitres laissant passer la
lumière du soleil, absorbée à l’intérieur par une tôle noire. Avec 1 à 4
réflecteurs d’appoint, la température atteint 170°C à l’intérieur.
Stages de formation chez Bolivia
Inti :
Chez Bolivia Inti , tous les matériaux
sont achetés localement et les membres de l’association préparent des
kits. Elle organise des stages de
construction où, pendant 5 jours, une vingtaine de volontaires (surtout des
femmes) viennent faire le montage de leur cuiseur. Une participation financière
(15 à 50%) est demandée et échelonnée sur plusieurs mois.
Une formation à la cuisson solaire est dispensée en même temps.
Voir aussi la solution très semblable de cuiseur
solaire de l’association Bolivia Inti plus loin.
|
C’est une caisse
(boîte) bien isolée dans laquelle on provoque un effet de serre par 2 vitres
laissant passer la lumière du soleil, absorbée à l’intérieur par une tôle
noir. La température peut atteindre plus de 170°C. Ce cuiseur permet
toute sorte de cuisine (sauf la friture) : légumes, viandes, soupes, poisson,
œufs, pains… Il fonctionne même par temps partiellement nuageux et ne demande
qu’une orientation sommaire. |
Tous les
matériaux [pour ce cuiseur] sont achetés localement, AEDS prépare des kits,
organise des stages de construction, où surtout des femmes viennent faire le
montage de leur cuiseur. AEDS assure le suivi pendant plus d’un 1 an par
l’organisation de réunion mensuelle.
Le développement de foyers améliorés (performants et économes)
permet de réduire de 40% à 60% la consommation de bois. Le matériel généralement utilisé est la tôle de
récupération issue de vieux véhicules ou de vieux fûts. |
|
b) BOLIVIA INTI,
C/o Robert CHIRON, 41 rue du Château d'eau, 44240 La Chapelle sur Erdre,
FRANCE, Tél.: 02 40 72 05 30 (http://boliviainti.free.fr/ ,
e-mail : soleil@boliviainti.org ).
|
Le cuiseur solaire (type boîte) Boîte isolé avec double vitrage et une tôle
noire au fond pour produire l'effet de serre. Simple à construire à partir de matériaux que
l'on trouve partout: bois, contreplaqué, aluminium ménager, verre et laine de
mouton (pour l'isolation). On peut atteindre une température autour de 130°
C avec ce modèle simple. En y ajoutant 3 réflecteurs d'appoint, on peut
monter jusqu'à 170°. Nous avons obtenu des résultats formidables
aussi bien en zone rurale qu'en zone urbaine. Ce cuiseur, en le simplifiant,
sera idéal pour notre projet. |
|
Le cuiseur sans feu Caisse isolante en contreplaqué fonctionnant
selon le principe de la bouteille Thermos. Il permet de terminer
la cuisson à l'étouffée et de conserver le plat chaud pendant plusieurs
heures. |
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Le poêle à bois économe Vient
compléter la panoplie que nous fournissons en milieu rural. Il consomme 4
fois moins de bois que la cuisson traditionnelle. |
Ces 3 outils réduiraient de 90% la consommation de
bois en milieu rural et de 60% les dépenses de combustible en milieu urbain.
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La parabole - Modèle SK 14 (Modèle EG SOLAR) Les rayons du soleil sont reflétés par un miroir
inox parabolique sur un récipient noir placé au foyer. La marmite chauffe
très vite et permet toute sorte de cuisson, y compris les fritures à 200
degrés. un excellent outil de la cuisson solaire :
puissant et rapide (un litre d'eau bout en en 10 minutes par beau soleil). |
Bolivia Inti a lancé la production d'une petite
série de ce modèle, avec l'aimable autorisation du concepteur et fabricant
allemand, EG SOLAR. L'association ATAO (chantier d'insertion à Nantes) en
assure la fabrication. Son prix en France est de 380 € (modèle tout en
aluminium), le profit de l'opération étant destiné à la construction de
cuiseurs solaires dans les Andes. C’est trop cher pour notre projet. Mais il serait
intéressant de savoir à quel coût, il serait fabriqué au Maroc en le
simplifiant.
Voir si l’on ne pourrait pas construire
un cuiseur solaire parabolique, avec des morceaux d’aluminium, en forme de
pétale de fleurs ou de pales d’hélice, qu’on replier pour le ranger et qu’on
peut déployer en rosace, au moment de son utilisation. Avec un petit tabouret
métallique qu’on met devant la parabole à une certaine distance précise, sur
lequel on met le récipient de couleur noire.
(ou en Pyrex
si on n’en a les moyens).
c) Un type de foyer
amélioré est aussi présenté sur le site de WeNet Cambodge :
Wood Energy Network of Cambodia, c/o CEDAC, No. 39, St.528, Boeung Kak I, Toul
Kok,PO Box: 1118, Phnom Penh, Cambodia, Tel: 855-23 880 916 / Fax: 855-23 885
146, e-mail: wenetcam@online.com.kh
, site : http://www.wenetcam.net/french/improvedcookstoves.php
F1 : 18 à 24 % Tests d'eau bouillie, 5 $US |
F2 : 30 à 40 % Tests d'eau bouillie, 5 $US |
F3 : 30 à 45 % Tests d'eau bouillie, 112 $US |
Variante de F1 |
F4 : 18 à 24%, Test d'eau bouillie |
F5 : 0,5 à 1 $US,
20 à 30 % de rendement pour bouillir de l’eau. |
F6 : C’est le
plus efficace, 37 % de rendement pour bouillir de l’eau. 3 $US |
F7 : 1 $, casse
facilement |
(source photo WeNet
Cambodge).
Tous peuvent être
auto-construits plus ou moins facilement (sauf F5, F6 et F7).
Tous les plans de ces
cuiseurs sont sur le site de Wood Energy Net Cambodge.
d) GERES -
Groupe Énergies Renouvelables, Environnement et Solidarité, 2 cours Foch, 13400 Aubagne France, Tel: 33/0 4 42
18 55 88, Fax: 33/0 4 42 03 01 56, e-mail : geres@free.fr ,
site : http://geres.free.fr/ .
Le GERES s'occupe d'énergie solaire dans les pays en voie de développement.
Il est l’auteur du livre « Le chauffage solaire dans
les régions froides ». Il est déjà intervenu au Maroc, pour la maîtrise de
l’énergie dans un habitat collectif (Nord Maroc).
Dès 1984, le GERES, avec l'aide de la Commission
Européenne, promeut :
· Des murs solaires
pour les bâtiments. Ce système de chauffage complètement passif est techniquement
très simple, parfaitement adapté au contexte local, efficace et bon marché. Il
peut s'ajouter aux maisons existantes ou intégré dans des projets de construction
neuves.
· Les poulaillers
solaires:
la technique est efficace, peu coûteuse et permet même de créer un nouveau type
d'activité génératrice de revenus.
· Les serres solaires
agricoles.
Elles permettent de produire des jeunes plants et de gagner ainsi 2 mois pour
les plantations à l'extérieur, de sorte qu'il soit possible d'obtenir deux
récoltes pendant l'été et de cultiver des légumes d'hiver (chou, navet) sous
serres [en tout cas au Ladakh où a été initié le projet]. Ce procédé peut aussi
faire double emploi lorsqu'il est couplé au système de chauffage des
habitations individuelles ou collectives.
(e) EDIF -
Énergies Durables en Île-de-France, Espace Info Énergie 10ème
/18ème /19ème
arrondissement de Paris, 17 rue curial 75019 Paris, tél. : 01 42 09 66
75, http://groups.msn.com/edif/edif.msnw , e-mail : Energies.durables@wanadoo.fr
). EDIF a pour but de
promouvoir la maîtrise de
l'énergie et les énergies renouvelables, en Ile de France (en liaison avec le
Comité de Liaison des Energies Renouvelables (CLER)).
(pour mention).
f) Raymond LÉGER, chercheur indépendant, propose une solution
très simple de boîte cuiseur solaire, appelé « laboratoire solaire »
très semblable dans sa conception au cuiseur solaire de Bolivia Inti, mais à
base de film plastique de serre ou technique pour la partie
transparente (ce cuiseur est visible
dans son jardin). Adresse : 11 Rue de la Motte, 95270 Asnières sur Oise,
France, Tél.: 01 30 35 49 69, Fax : 01 34 68 08 52,Port: 06 17 01 16 56, site :
http://www.lacitedusoleil.com
,
e-mail: raymond.leger.energie.solaire@wanadoo.fr
Ce cuiseur utilise
l’épaisseur « zéro » des
transparents ( 100 et 65 µ en double
transparents) avec un caisson en bois et du verre expansé émissif en matière de
CORPS NOIR absorbant. Une partie de l’intérieur est noir.
© Raymond Léger
M. Léger rajoute, au sujet de son cuiseur : « J'utilise
impérativement du TEDLAR de Nemours de 100 microns thermorétracté et du PUV
de 65 Microns en double film pour les pays tempérés [ou un autre film
technique produit en Angleterre]. A Lyon, j'ai obtenu 180 ° C pendant plusieurs
jours d'intense ensoleillement. Les films de serres agricoles classiques à
fortiori bon marché ne peuvent pas obtenir la température de + 100 ° C minimum nécessaire à la cuisson. De
plus ils ne supporteraient pas cette
chaleur et se détruisent facilement en
quelques mois du fait des U.V.
Mon 1er cuiseur fabriqué en 1978 [celui installé
dans son jardin »] est toujours en bon état de marche. Seuls les films ont
été changés [en 2003], car j'avais cru remarque une moins bonne transmitance
optique ( Réponse à durée de vie....) ». Donc durée de vie, pour le film 25 ans
et le cuiseur est toujours opérationnel au bout de 27 ans (fait attesté par
l’auteur de ce texte).
M. R. Léger propose des
solutions [solaires] pour le chauffage air et eau, la cuisson (mijoteuse), le
séchage, la distillation, la stérilisation, la production de vapeur, ...
Il propose aussi une
centrale solaire collective, sur le principe d’une colonne Venturi verticale,
pour le chauffage collectif de tout un village _ voir la présentation de cette
centrale solaire, sur son site http://www.lacitedusoleil.com (mais là ce sont des investissement lourd).
Les
avantages de ce cuiseur :
Dupont de Nemour livre sous rouleau de 700 m, son TEDLAR, un film très fin et
très léger (utilisé en aéronautique légère / ULM), qui peut couvrir des
surfaces énormes.
Les
inconvénients : ces films techniques ne se trouvent pas au
Maroc. Peut-être pourraient-on obtenir d’un fabricant de ces films techniques
un don humanitaire (?), un rouleau ? Mais reste son franchissement au niveau la
douane marocaine (est-il facile ?).
In the last 13 years, variations of the Rocket Stove
have been built in over 20 countries.
Efficiency: 12-42%. The efficiency depends on type of a heat
exchanger used.
Construction: Simple to construct with a number of different
materials. The simplest Rocket Stove can be built with thick tin cans and
wood ash (5,000 of these were built in refugee camps in Zaire).
Material costs: $0-$20 US. In Honduras we made a simple
refugee version of this stove for approximately $1.50 US in material costs.
Life expectancy: Is 2 weeks to ten years depending on the materials
used.
The
Rocket elbow can be made from different materials to improve its
durability. We have used sand/clay (Lorena), pumice/concrete, heavy steel
pipe, 430 stainless steel or special heat resistant ceramic. Currently
all of our stoves in Honduras are built with this type of refractory ceramic.
Each of our wood cookstoves incorporates a unique combustion chamber. This is how the Rocket elbow works:
This elbow is then placed inside of
a container that is filled with insulation . The container can be made from
almost any material. We have used 5 gallon drums, brick, clay, cement. For
insulation we suggest using wood ash or pearlite, or pumice,. Do not use
massive things such as earth, sand,or cement. These will rob heat from the
stove and reduce your combustion efficiency. For optimal use we recommend a
9" chimney and a 4" fuel feed magazine.
The Rocket stove is an
improvement over the three stone fire but it is only one part of the equation.
In order to really save fuel wood we must maximize the heat transfer to the
pot.
This picture shows a thin
piece of metal (a skirt) wrapped around the pot. This skirt forces the hot flue
gases to rub against the bottom and the sides of the pots. The gap
between the pot and the skirt should be about 1cm (assuming you are using an
average-sized pot). In our tests, this simple heat exchanger (an old
coffee can works well!) almost doubles the efficiency of the rocket stove.
source : http://www.efn.org/~apro/AT/atrocketpage.html
Au moyen d’une simple plaque de bois aggloméré, d’une tôle
en inox, d’une dizaine de clous, et d’une boite en verre (un aquarium ou un
grand plat de verre) contenant le plat, on réalise un cuiseur solaire.
Cuiseur Solaire simple |
Ce 2eme schéma montre une manière très simple de faire
monter haut la température de l’eau, au moyen de tonneaux coupés qui focalisent
les rayons du soleil vers le tuyau axial.
Chauffe Eau Solaire simple |
Cet encart
a été publié dans Passerelle Eco n°8 dans le cadre d’une Petite Chronique de la Ferme du Collet,
l’école où ont été réalisé ces petits outils solaires.
Nous avons utilise
un tube en fer, d irrigation professionnel d environ 1 pouce je crois, peint en
noir avec une peinture spéciale résistante a la chaleur. Si est associé au
système un circulateur d’eau, le système peut chauffer 300 l eau par jour sans
problème. Le tout est d’orienter régulièrement la parabole. La mienne faisait 3
m de long et donc 3 m de tube expose.
Source : http://www.passerelleco.info/article.php3?id_article=275
Tous les cuiseurs suivants
sont sur le site :
http://solarcooking.org/plans.htm#panel-style
Le Cuiseur
Solaire Familial Pliant n'est ni un "four solaire" ni un
"réflecteur parabolique" mais un astucieux mélange. Son extrême
simplicité cache une grande puissance de cuisson. Son faible coût met la
cuisson solaire à la portée d'un plus grand nombre d'utilisateurs.
Il permet de cuire les
aliments, le pain, pasteuriser l'eau et apprendre les bases de l'énergie solaire.
Ses inventeurs sont Roger Bernard en France et Barbara Kerr aux USA, avec la contribution de Edwin
Pejack, Jay Campbell, et Bev Blum de Solar
Cookers International. Des essais de terrain approfondis aux USA et avec
des refugiés au Kenya ont
confirmé ses performances, sa facilité d'utilisation, son faible coût, son
acceptation, et son adaptabilité aux besoins divers.
Construction
Commencer par découper et plier un grand morceau de carton
d'environ 1m x 1.33m (3'x 4')comme indiqué. Les angles et plis indiqués sont
les meilleurs, mais de faibles écarts sont sans importance.
Conseil : Pour faire des plis droits dans du carton,
commencer par faire une marque le long du trait avec un objet non tranchant
comme un manche de cuiller puis plier en s'appuyant sur un angle rectiligne.
Découper les fentes (slot) légèrement trop étroites afin
qu'elles retiennent le panneau avant.
Coller du papier d'aluminium sur la face qui se trouvera à
l'intérieur lorsque le cuiseur sera monté.
Pour le montage, étaler le panneau, côté brillant au dessus.
Replier les parties avant et arrière et engager les coins dans les fentes de
l'avant.
Vous êtes prêt à cuisiner! Placer la nourriture dans un pot
de couleur sombre. Mettre ensuite le pot dans un sac en plastique (un sac pour
la cuisson au four résistera mieux à la chaleur). Fermer le sac et placer le
pot et le sac au centre du cuiseur.
Vous pouvez commander un Cookit préfabriqué ici.
Trucs et Astuces
Dr. Steven Jones a
découvert que soulever le pot avec un support en fil de fer améliore la
cuisson.
Wietske Jongbloed a créé un support simple
pour éviter d'endommager le sac plastique.
|
CooKit The CooKit is
a lightweight, panel-style solar cooker. Convenient for home, camping and
emergencies, it folds flat to 13"x13"x2". Made of cardboard
and foil. Reaches temperatures in the mid-200ºFs. Comes with two
high-temperature cooking bags, required for cooking. Use with a black,
covered pot (not included). CKT $25.00 |
Source : http://solarcookers.org/order/cookers.html
Un modèle simple, portable qui pourrait ouvrir de nouveaux horizons
Il est généralement admis qu'un cuiseur solaire doit
avoir une capacité minimale pour pouvoir fonctionner correctement. Par exemple,
dans le livret Your own Solar Box, Solar Cookers International (SCI)
recommande un caisson aux dimensions intérieures d'au moins 45 cm X 55 cm. Cela
donne un caisson relativement grand, bien adapté pour un usage familial, mais
qui peut se révéler inutilement encombrant dans certains cas.
De plus petits cuiseurs seront appréciés dans les cas
suivants :
Ø personnes
vivant ou voyageant seules,
Ø personnes
vivant en famille, mais avec un régime spécial,
Ø personnes
âgées ayant des difficultés à déplacer un boîtier lourd,
Ø adolescents
souhaitant construire et expérimenter leur premier cuiseur
Si vous appartenez à l'une de ces catégories, voici comment
construire un petit cuiseur bon marché et très efficace.
Choisir
une boîte en carton (figure 1) avec une hauteur BC plus grande que la largeur
DC. Par exemple, pour mon propre cuiseur, BC=30cm, DC=23cm et CG=25cm.
Retirer
les rabats de la boîte. Puis découper le long des plis FG et GC. Faire de même
de l'autre côté le long de EH et HD. Le carton s'étale en un ensemble plat de
cinq rectangles comme sur la figure 2 (les lettres qui apparaissent deux fois
sur ce dessin indiquent deux points qui étaient le même point avant le
découpage). Si le carton est mince, renforcer le rectangle CDHG en collant
dessus un autre morceau de carton rectangulaire pour mieux isoler le fond du
pot. Coller ensuite le papier d'aluminium sur une face des cinq rectangles (la
face intérieure de la boîte d'origine).
Maintenant, en gardant le rectangle CDHG horizontal sur une
table ou sur le sol, positionner les autres rectangles comme montré en figure
3. Le "miroir" avant EFGH est incliné d'environ 30 degrés au dessus
du plan horizontal (placer une pierre ou un autre objet en dessous). Les
"miroirs latéraux" BFGC et AEHD sont verticaux, les angles GCG et HDH
étant d'environ 45 degrés. Quelques pierres comme représenté en figure 4 seront
utiles, surtout en cas de vent.
Le pot de
cuisson noir est posé sur le plan horizontal CDHG et recouvert d'un saladier en
verre incolore (ou même d'un sachet pour cuisson au four, voir l'article
suivant) qui remplace la fenêtre vitrée d'un cuiseur type caisson classique.
Pour éviter les pertes de chaleur par convection, le diamètre du saladier ne
devra pas excéder la largeur CD.
Un moyen plus pratique de garder le système réflecteur en
bon état est de monter les panneaux sur des plaques de bois dans lesquelles
vous planterez quelques clous de chaque côté de GC et HD pour maintenir les
"miroirs latéraux" dans leur bonne position (voir figure 5).
Bien que ce cuiseur concentre (légèrement) la lumière
solaire, il n'est pas nécessaire de se soucier à suivre constamment le soleil.
Un gros clou vertical à l'avant du panneau peut servir d'"indicateur
d'orientation". Son ombre peut être observée sur un morceau de papier
blanc triangulaire collé sur le panneau (figure ) et sur lequel un angle de 30
degrés correspondra à environ deux heures d'absence de la cuisinière, d'après
mes expérimentations. La plupart des résultats suivants ont été obtenus sans
aucun réajustement de l'orientation du cuiseur.
Toute la cuisine a été faite dans un pot en aluminium peint
en noir. Des récipients en verre dépoli peuvent aussi être utilisés, même sans
le saladier, mais les temps de cuisson sont augmentés.
La latitude de Paris est d'environ 45 degrés. Lorsque l'on
cuisine à des latitudes plus faibles, les réflecteurs verticaux deviennent
moins efficaces et il reste encore à tester si ce principe fonctionne aussi
bien. Par contre, les personnes vivant à des latitudes supérieures à 40 degrés
peuvent trouver cela plus efficace qu'un simple cuiseur type boîtier à un seul
réflecteur. Je suis intéressé de connaître les résultats obtenus par les
lecteurs vivant dans d'autres régions du monde.
Roger Bernard peut être contacté à :
L' Association Lyonnaise pour l'Etude et le Développement de
l'Energie Solaire. A.L.E.D.E.S.
Université de Lyon, Bat. 721, 69 622 – Villeurbanne, France
Barbara Kerr a testé le Cuiseur Solaire à Panneaux.
Je suis vraiment enthousiasmée par les opportunités offertes
par le principe de cuiseurs solaires de Roger Bernard. Nous savions que des
réflecteurs multiples pouvaient servir à concentrer le rayonnement solaire,
mais je ne les ai jamais considérés comme des cuiseurs sérieux avant d’avoir vu
mon ragoût de lentilles mijoter sous le saladier en verre. J’ai soudain pensé
que l’on pouvait utiliser des sachets pour la cuisson au four à la place du
saladier. Cela constituerait une " boîte solaire "
simplifiée. Tout ce que nous avons appris au fil des années avec les cuiseurs de
type caisson peut être utile pour l’utilisation des cuiseurs à panneaux (SPC).
Maintenant, nous disposons à la fois de notre " four " et
de notre " plaque de cuisson ".
En nous limitant à des panneaux réfléchissants plats, le
danger pour les yeux est fortement réduit mais reste un problème. Les
affections de la rétine qui peuvent se produire lorsque la lumière du soleil
pénètre dans les yeux ne sont pas douloureuses. Il n’est pas possible de s’en
rendre compte, mais une brûlure de la rétine laisse des dommages irréversibles et
peut rendre aveugle. Soyez extrêmement prudent si vous utilisez quoi que ce
soit qui concentre la lumières du soleil ou reflète le soleil directement dans
vos yeux.
Le premier cuiseur que j’ai fabriqué suivant les
spécifications de Roger Bernard ne pouvait pas se plier correctement. Les
illustrations montrent une légère modification du principe de Roger. Les
panneaux étant tous de la même taille, ils se plient pour former un paquet plat
qui est si petit et léger qu’il peut être transporté dans un sac à dos, par
exemple. Des surfaces supplémentaires permettent de placer des pierres pour
retenir les panneaux sans créer d’ombre. Les vents sont violents et
imprévisibles ! J’ai constaté qu’un cuiseur à panneaux en carton installé
de cette manière résiste très bien au vent.
Placez le pot dans un sachet pour cuisson au four avec
l’ouverture au dessus afin de pouvoir ouvrir le sachet pour contrôler la
nourriture et le refermer sans perturber la cuisson. Cette partie du sac est
généralement sèche, ce qui est important parce qu’il est souvent nécessaire de
surveiller et de remuer la nourriture dans un cuiseur à panneaux puisque la
chaleur n’est pas assez homogène.
Au début, j’ai fermé les sachets de cuisson avec une pince à
linge qui était trop lourde. Ensuite, j’ai utilisé un trombone, mais cela
perçait le sachet qui aurait pu servir plusieurs fois autrement. Un fil de fer
fin convenait bien mais se cassait après avoir été torsadé plusieurs fois.
Maintenant, j’utilise du fil de fer, mais simplement enroulé serré autour du
col du sachet, sans le torsader. Puisqu’il n’y a pas de pression, cela marche
bien et l’attache dure longtemps.
Trop souvent, j'ai vu des récipients qui avaient
sérieusement débordé en répandant du bouillon, faisant un désastre. J'ai dû
veiller à laisser plus d'espace au dessus pour contenir l'ébullition, au moins
jusqu'à ce que j'apprenne à quel moment cela va arriver. Un problème délicat.
La nourriture n'a pas un parfum aussi délicat que celle préparée avec un
cuiseur de type caisson, probablement à cause des températures plus élevées.
Ensuite, j'ai remarqué un point froid sur le
réflecteur situé directement sous le pot et je me suis souvenue que les
ingénieurs de l'université de Washington avaient trouvé un avantage à élever le
plateau par rapport au réflecteur de fond sur les cuiseurs à panneaux. J'ai
recherché dans la cuisine un "élévateur" et je suis tombée sur des
joints de conserve. Il est clair que les pots chauffent plus vite lorsqu'ils
sont surélevés que lorsqu'ils sont posés directement sur le réflecteur. Les
joints de conserve noircis conviennent mieux que ceux qui brillent, bien sûr,
mais le centre est sombre et je me suis demandée s'il ne serait pas préférable
de laisser passer la lumière sous le pot. J'ai placé trois petits cailloux
noircis et huilés sous le pot. Cela semble fonctionner encore mieux. Cela me
plaît… trois petits cailloux en souvenir des trois pierres à feu historiques
qui ont servi l'humanité pendant des millénaires. Les femmes, nostalgiques du
feu de bois dans les endroits où le bois a disparu, peuvent même utiliser de
petits morceaux de bois et former un petit "foyer" entre les cailloux
sous le pot. Cela devrait nous éviter de nous sentir si éloignés de nos
racines.
La cuisson solaire devient de plus en plus simple. Je porte
une attention particulière aux modèles simples de cuiseurs solaires depuis 20
ans, travaillant à les rendre plus faciles à fabriquer et plus accessibles à
chacun. Aujourd'hui, je dispose d'un cuiseur à panneaux et je réalise que notre
montagne de 20 ans de travail a accouché d'une souris. Une puissante souris !
La simplicité est si difficile à concevoir, mais pas difficile à réaliser, une
fois l'idée venue. Je pense que les cuiseurs de type boîtier restent un élément
de la cuisine solaire lorsque le temps, le matériel et les circonstances le
permettent, mais les cuiseurs à panneaux ont ouvert un nouveau niveau de
simplicité.
Nous réussissons assez bien à réduire le matériel nécessaire
à la cuisson solaire. Si seulement nous pouvions éliminer le besoin de sachets
pour cuisson au four en Nylon résistant à la chaleur… J'ai utilisé des sacs de
cuisine classiques et ils semblent résister à la chaleur pendant plusieurs
cuissons. Mais le 12 janvier fut une belle journée, l'air était chaud et trois
différents types de sacs ont fondu. Je crains que nous devions nous en tenir
aux sacs de cuisson au four… dommage. Mais les sacs pour four que j'ai commencé
à utiliser il y a deux mois sont toujours en bon état après avoir cuit de
nombreux plats et avoir été lavés et séchés plusieurs fois. Peut-être
pourraient-ils être obtenus en gros et distribués par un ou deux lorsqu'ils ne
sont pas disponibles en magasin. Nous devrions être capables de les acheter en
gros si quelqu'un s'en donnait la peine.
Il semble que les cuiseurs solaires de type "caisson
ouvert" fassent désormais partie intégrale de la cuisson solaire sérieuse.
Il faudra juste définir leur mode d'emploi spécifique.
Merci de me faire part, ainsi qu'à Roger Bernard, de vos
trouvailles et commentaires. Nous les diffuserons dans notre revue "Solar
Box Journal".
Barbara Kerr, P.O. Box 576, Taylor, Arizona 85939 USA
How to Make and Use The BYU Solar Cooker/Cooler
by Steven E. Jones, Professor
of Physics at Brigham Young University (BYU), with Colter Paulson, Jason
Chesley, Jacob Fugal, Derek Hullinger, Jamie Winterton, Jeannette Lawler, and
Seth, David, Nathan, and Danelle Jones.
Introduction
A few years ago, I woke up to the fact that half of
the world's peoples must burn wood or dried dung in order to cook their food.
It came as quite a shock to me, especially as I learned of the illnesses caused
by breathing smoke day in and day out, and the environmental impacts of
deforestation -not to mention the time spent by people (mostly women) gathering
sticks and dung to cook their food. And yet, many of these billions of people
live near the equator, where sunshine is abundant and free. Ergo...
As a University Professor of
Physics with a background in energy usage, I set out to develop a means of
cooking food and sterilizing water using the free energy of the sun. First, I
looked at existing methods.
The parabolic cooker involves
a reflective dish that concentrates sunlight to a point where the food is
cooked. This approach is very dangerous since the sun's energy is focused to a
point which is very hot, but which cannot be seen. (BYU students and I built
one which will set paper on fire in about 3 seconds!) I learned that an
altruistic group had offered reflecting parabolas to the people living at the
Altiplano in Bolivia. But more than once the parabolas had been stored next to
a shed -- and the passing sun set the sheds on fire! The people did not want
these dangerous, expensive devices, even though the Altiplano region has been
stripped of fuel wood.
The box cooker: Basically an
insulated box with a glass or plastic lid, often with a reflecting lid to
reflect sunlight into the box. Light enters through the top glass (or plastic),
to slowly heat up the box. Problems: energy enters only through the top, while
heat is escaping through all the other sides, which have a tendency to draw
heat away from the food. When the box is opened to put food in or take it out,
some of the heat escapes and is lost. Also, effective box cookers tend to be
more complicated to build than the funnel cooker.
While studying this problem,
I thought again and again of the great need for a safe, inexpensive
yet effective solar cooker. It finally came to me at Christmastime a few
years ago, a sort of hybrid between the parabola and a box cooker. It looks
like a large, deep funnel, and incorporates what I believe are the best
features of the parabolic cooker and the box cooker.
The first reflector was made
at my home out of aluminum foil glued onto cardboard, then this was curved to
form a reflective funnel. My children and I figured out a way to make a large
card-board funnel easily. (I'll tell you exactly how to do this later on.)
The Solar Funnel Cooker is
safe and low cost, easy to make, yet very effective in capturing the sun's
energy for cooking and pasteurizing water -> Eureka!
Later, I did extensive tests
with students (including reflectivity tests) and found that aluminized Mylar
was good too, but relatively expensive and rather hard to come by in large
sheets. Besides, cardboard is found throughout the world and is inexpensive,
and aluminum foil is also easy to come by. And individuals can make their own
solar cookers easily, or start a cottage-industry to manufacture them for
others.
Prototypes of the Solar
Funnel Cooker were tested in Bolivia, and outperformed an expensive solar box cooker
and a "Solar Cookit" - while costing much less. Brigham Young
University submitted a patent application, mainly to insure that no company
would prevent wide distribution of the Solar Funnel Cooker. BYU makes no profit
from the invention. ( I later learned that a few people had had a similar idea,
but with methods differing from those developed and shown here.) So now I'm
trying to get the word out so that the invention can be used to capture the
free energy of the sun - for camping and for emergencies, yes, but also for
every day cooking where electricity is not available and even fuel wood is
getting scarce.
How it Works
The reflector is shaped like
a giant funnel, and lined with aluminum foil. (Easy to follow instructions will
be given soon.) This funnel is rather like the parabolic cooker, except that
the sunlight is concentrated along a line (not a point) at the bottom of the
funnel. You can put your hand up the bottom of the funnel and feel the sun's
heat, but it will not burn you.
Next, we paint a jar black on
the outside, to collect heat, and place this at the bottom of the funnel. Or
one can use a black pot, with a lid. The black vessel gets hot, fast. But not
quite hot enough to cook with... We need some way to build up the heat without
letting the air cool it. So, I put a cheap plastic bag around the jar -- voila,
the solar funnel cooker was born! The plastic bag, available in grocery stores
as a "poultry bag", replaces the cumbersome and expensive box and glass
lid of the solar box ovens. You can use the plastic bags used in American
stores to put groceries in, as long as they let a lot of sunlight pass. (Dark-
colored bags will not do.)
I recently tested a bag used
for fruits and vegetables, nearly transparent and available free at American
grocery stores, that works great. This is stamped "HDPE" for
high-density polyethylene on the bag (ordinary polyethylene melts too easily).
A block of wood is placed under the jar to help hold the heat in. (Any
insulator, such as a hot pad or rope or even sticks, will also work.)
A friend of mine who is also
a Physics Professor did not believe I could actually boil water with the thing.
So I showed him that with this new "solar funnel cooker," I was able
to boil water in Utah in the middle of winter! I laid the funnel on its side
since it was winter and pointed a large funnel towards the sun to the south. I
also had to suspend the black cooking vessel -- rather than placing it on a
wooden block. This allows the weaker sun rays to strike the entire surface of
the vessel.
Of course, the Solar Funnel
works much better outside of winter days (when the UV index is 7 or greater).
Most other solar cookers will not cook in the winter in northern areas (or
south of about 35 degrees, either).
I thought that a pressure
cooker would be great. But the prices in stores were way too high for me. Wait,
how about a canning jar? These little beauties are designed to relieve pressure
through the lid -- a nice pressure cooker. And cooking time is cut in half for
each 10º C we raise the temperature (Professor Lee Hansen, private
communication). I used one of my wife's wide-mouth canning jars, spray-painted
(flat) black on the outside, and it worked great. Food cooks faster when you
use a simple canning jar as a pressure cooker. However, you can also put a
black pot in the plastic bag instead if you want. But don't use a sealed
container with no pressure release like a mayonnaise jar -- it can break as the
steam builds up! (I've done it.)
How to Build Your Own Solar Funnel Cooker
What You will Need for the Funnel
Cooker:
·
Reynolds™ Oven Bag, Regular
Size works great: transparent and won't melt. (Cost about 25 cents each in U.S.
grocery stores.)
·
Any nearly-transparent HDPE
bag (High-density Polyethylene). Look for "HDPE" stamped on the bag.
I've tested HDPE bags which I picked up for free at my grocery store, used for
holding vegetables and fruits. These are thin, but very inexpensive. Tested
side-by-side with an oven bag in two solar funnels, the HDPE bag worked just as
well! (Caution: we have found that some HDPE bags will melt should they contact
the hot cooking vessel. For this reason, we recommend using the oven-safe
plastic bag wherever possible.)
·
An idea
attributed to Roger Bernard and applied now to the BYU Funnel Cooker: place a
pot (having a blackened bottom and sides) in a glass bowl, and cover with a
lid. Try for a tight fit around the bottom to keep hot air trapped inside. The
metal pot or bowl should be supported around the rim only, with an air space
all around the bottom (where the sunlight strikes it). Put a blackened lid on
top of the pot. Then simply place this pot-in-bowl down in the bottom of the
funnel - no plastic bag is needed! This clever method also allows the cook to
simply remove the lid to check the food and to stir. I like this idea - it
makes the solar cooker a lot like cooking over a fire. See Photographs for
further details.
Construction
Steps
Cut a Half-circle out of the
Cardboard
Cut a half circle out of the
cardboard, along the bottom as shown below. When the funnel is formed, this
becomes a full-circle and should be wide enough to go around your cooking pot.
So for a 7" diameter cooking pot, the radius of the
half-circle is 7". For a quart canning jar such as I use, I cut a 5"
radius half-circle out of the cardboard.
Form the Funnel
To form
the funnel, you will bring side A towards side B, as shown in the figure. The
aluminum foil must go on the INSIDE of the funnel. Do this slowly, helping the
cardboard to the shape of a funnel by using one hand to form creases that
radiate out from the half-circle. Work your way around the funnel, bending it
in stages to form the funnel shape, until the two sides overlap and the
half-circle forms a complete circle. The aluminum foil will go on the INSIDE of
funnel. Open the funnel and lay it flat, "inside up", in preparation
for the next step.
Glue Foil to Cardboard
Apply
glue or adhesive to the top (inner) surface of the cardboard, then quickly
apply the aluminum foil on top of the glue, to affix the foil to the cardboard.
Make sure the shiniest side of the foil is on top, since this becomes your
reflective surface in the Funnel. I like to put just enough glue for one width
of foil, so that the glue stays moist while the foil is applied. I also overlap
strips of foil by about 1" ( or 2 cm). Try to smooth out the aluminum foil
as much as you reasonably can, but small wrinkles won't make much difference.
(If even cardboard is not available, one can simply dig a funnel-shaped hole in
the ground and line it with a reflector, to make a fixed solar cooker for use
at mid-day.)
Join side A to side B to keep
the funnel together.
The easiest way to do this is
to punch three holes in the cardboard that line up on side A and side B (see
figure). Then put a metal brad through each hole and fasten by pulling apart
the metal tines. Or you can use a nut-and-bolt to secure the two sides (A &
B) together.
Be creative here with what
you have available. For example, by putting two holes about a thumb-width
apart, you can put a string, twine, small rope, wire or twist-tie in one hole
and out the other, and tie together.
When A and B are connected
together, you will have a "funnel with two wings". The wings could be
cut off, but these help to gather more sunlight, so I leave them on.
Tape or glue a piece of
aluminum foil across the hole at the bottom of the funnel, with shiny side
in.
This
completes assembly of your solar funnel cooker.
For stability, place the
Funnel inside a cardboard or other box to provide support. For long-term
applications, one may wish to dig a hole in the ground to hold the Funnel
against strong winds.
Final Steps
At this stage, you are ready
to put food items or water into the cooking vessel or jar, and put the lid on
securely. (See instructions on food cooking times, to follow.)
Place a wooden block in the
INSIDE bottom of the cooking bag. I use a piece of 2X4 board which is cut into
a square nominally 4"X4" by about 2" thick. Then place the
cooking vessel containing the food or water on top of the wooden block, inside
the bag.
Next,
gather the top of the bag in your fingers and blow air into the bag, to
inflate it. This will form a small "greenhouse" around the
cooking vessel, to trap much of the heat inside. Close off the bag with a tight
twist tie or wire. Important: the bag should not touch the sides or lid of the
cooking vessel. The bag may be called a "convection shield," slowing
convection-cooling due to air currents.
Place the entire bag and its
contents inside the funnel near the bottom as shown in the Photographs.
Place the Solar Funnel Cooker
so that it Faces the Sun
Remember: Sunlight can hurt
the eyes: Please wear sunglasses when using a Solar Cooker! The Funnel Cooker
is designed so that the hot region is deep down inside the funnel, out of
harm's way.
Put the Solar Funnel Cooker in the sun pointing towards
the sun, so that it captures as much sunlight as possible. The design of the
funnel allows it to collect solar energy for about an hour without needing to
be re-positioned. For longer cooking times, readjust the position of the funnel
to follow the sun's path.
It helps to put the Solar
Funnel Cooker in front of a south-facing wall or window (in the Northern
Hemisphere) to reflect additional sunlight into the funnel. A reflective wall
is most important in locations farther from the equator and in winter. In the
Southern Hemisphere, put the Solar Funnel Cooker in front of a North-facing
wall or window to reflect additional sunlight into your cooker.
After Cooking
Remember that the cooking
vessel will be very hot: Use cooking pads or gloves when handling! If you are
heating water in a canning jar, you may notice that the water is boiling when
the lid is first removed - it gets very hot!
Open the plastic cooking bag
by removing the twist-tie. Using gloves or a thick cloth, lift the vessel out
of the bag and place it on the ground or table. Carefully open the vessel and
check the food, to make sure it has finished cooking. Let the hot food cool
before eating.
Helpful Hints
Tests in Utah
I have personally used the
Solar Funnel Cooker to cook lunches over many weeks. My favorite foods to cook
are potatoes (cut into logs or slices) and carrot slices. Vegetables cook
slowly in their own juices and taste delicious. I also make rice, melted cheese
sandwiches, and even bread in the Solar Funnel Cooker. I usually put the food
out around 11:30 and let it cook until 12:45 or 1 pm, just to be sure that it
has time to cook. I've never had any food burn in this cooker.
I have also cooked food in
the mountains, at an altitude of around 8,300 feet. If anything, the food
cooked faster there - the sunlight filters through less atmosphere at high
altitudes.
I find that people are
surprised that the sun alone can actually cook food. And they are further
pleasantly surprised at the rich flavors in the foods which cook slowly in the
sun. This inexpensive device does it!
Students at Brigham Young
University have performed numerous tests on the Solar Funnel Cooker along with
other cookers. We have consistently found much faster cooking using the Solar
Funnel Cooker. The efficiency/cost ratio is higher than any other solar cooking
device we have found to date. Mr. Hullinger also performed studies of
transmissivity, reflectivity and absorptivity of alternate materials which
could be used in the Solar Funnel Cooker. While there are better materials
(such as solar-selective absorbers), our goal has been to keep the cost of the
Solar Cooker as low as possible, while maintaining safety as a first priority.
Tests in Bolivia
The BYU Benson Institute
organized tests between the Solar Funnel Cooker and the "old-fashioned"
solar box oven. The solar box oven cost about $70 and was made mostly of
cardboard. It took nearly two hours just to reach water pasteurization
temperature. The Bolivian report notes that "food gets cold every time the
pots are taken from and into the oven." The solar box oven failed even to
cook boiled eggs. (More expensive box cookers would hopefully work better.)
An aluminized-mylar Solar Funnel Cooker was also
tested in Bolivia, during the Bolivian winter. Water pasteurization temperature
was reached in 50 minutes, boiled eggs cooked in 70 minutes, and rice cooked in
75 minutes. The Bolivian people were pleased by the performance. So were we!
(La Paz, Bolivia, August, 1996)
I also donated two dozen
solar funnel cookers for people in Guatemala. These were taken there by a group
of doctors going there for humanitarian service. The people there also liked
the idea of cooking with the sun's free energy! For an aluminized-Mylar Solar
Funnel Cooker kit, please contact CRM (licensed manufacturer) at +1 (801)
292-9210.
Water and Milk
Pasteurization
Contaminated drinking water
or milk kills thousands of people each day, especially children. WHO reports
that 80% of illnesses in the world are spread through contaminated water.
Studies show that heating water to about 65º - 70º C (150º F) is sufficient to
kill coliform bacteria, rotaviruses, enteroviruses and even Giardia. This is
called pasteurization.
Pasteurization depends on how
hot and how long water is heated. But how do you know if the water got hot
enough? You could use a thermometer, but this would add to the cost, of course.
When steam leaves the canning jar (with lid on tight) and forms "dew"
on the inside of the cooking bag, then the water is probably pasteurized to
drink. (The goal is to heat to 160º Fahrenheit for at least six minutes.) With
a stripe of black paint scraped off the jar, one can look through the bag and
into the jar and see when the water is boiling - then it is safe for sure.
Think of all the lives that
can be saved simply by pasteurizing water using a simple Solar Cooker! (See
also Recent Advances in Solar Water Pasteurization).
Safety
Safety
was my first concern in designing the Solar Funnel Cooker, then came low cost
and effectiveness. But any time you have heat you need to take some
precautions.
Cooking with the
Solar Funnel Cooker
What do
you cook in a crock pot or moderate-temperature oven? The same foods will cook
about the same in the Solar Funnel Cooker -- without burning. The charts below
give approximate summer cooking times.
The solar cooker works best
when the UV index is 7 or higher. (Sun high overhead, few clouds.)
Cooking times are
approximate. Increase cooking times for partly-cloudy days, sun not overhead
(e.g., wintertime) or for more than about 3 cups of food in the cooking jar.
Stirring is not necessary for
most foods. Food generally will not burn in the solar cooker.
Vegetables (Potatoes, carrots, squash, beets, asparagus, etc.)
Preparation: No need to add water if fresh. Cut into slices or
"logs" to ensure uniform cooking. Corn will cook fine with or without
the cob.
Cooking Time: About 1.5 hours
Cereals and
Grains (Rice, wheat, barley, oats,
millet, etc.)
Preparation: Mix 2 parts water to every 1 part grain. Amount may vary
according to individual taste. Let soak for a few hours for faster cooking. To
ensure uniform cooking, shake jar after 50 minutes. CAUTION: Jar will be
hot. Use gloves or cooking pads.
Cooking Time: 1.5-2 hours
Pasta and
Dehydrated Soups
Preparation: First heat water to near boiling (50-70 minutes).
Then add the pasta or soup mix. Stir or shake, and cook 15 additional minutes.
Cooking Time: 65-85 minutes
Beans
Preparation: Let tough or dry beans soak
overnight. Place in cooking jar with water.
Cooking Time: 2-3 hours
Eggs
Preparation: No need to add water.
Note: If cooked too long, egg whites may darken, but taste remains the
same.
Cooking Time: 1-1.5 hours, depending on desired yolk firmness.
Meats (Chicken, beef, and fish)
Preparation: No need to add water. Longer cooking makes the meat more
tender.
Cooking Time: Chicken: 1.5 hours cut up or 2.5 hours whole; Beef: 1.5
hours cut up or 2.5-3 hours for larger cuts; Fish: 1-1.5 hours
Baking
Preparation: Times vary based on amount of dough.
Cooking Times: Breads: 1-1.5 hours; Biscuits: 1-1.5 hours; Cookies: 1
hour
Roasted Nuts (Peanuts, almonds, pumpkin seed, etc.)
Preparation: Place in jar. A little vegetable oil may be added if
desired.
Cooking Time: About 1.5 hours
MRE's and
prepackaged foods
Preparation: For foods in dark
containers, simply place the container in the cooking bag in place of the black
cooking jar.
Cooking Times: Cooking time varies with the amount of food and darkness
of package.
How to Use the
Solar Funnel as a Refrigerator/Cooler
A university student (Jamie
Winterton) and I were the first to demonstrate that the BYU Solar Funnel Cooker
can be used - at night - as a refrigerator. Here is how this is done.
The Solar Funnel Cooker is
set-up just as you would during sun-light hours, with two exceptions:
1. The funnel is directed at
the dark night sky. It should not "see" any buildings or even trees.
(The thermal radiation from walls, trees, or even clouds will diminish the
cooling effect.).
2. It helps to place 2 (two)
bags around the jar instead of just one, with air spaces between the bags and
between the inner bag and the jar. HDPE and ordinary polyethylene bags work
well, since polyethylene is nearly transparent to infrared radiation, allowing
it to escape into the "heat sink" of the dark sky.
During the day, the sun's
rays are reflected onto the cooking vessel which becomes hot quickly. At night,
heat from the vessel is radiated outward, towards empty space, which is
very cold indeed (a "heat sink").
As a result, the cooking
vessel now becomes a small refrigerator. We routinely achieve cooling of about
20º F (10º C) below ambient air temperature using this remarkably simple
scheme.
In September 1999, we placed
two funnels out in the evening, with double-bagged jars inside. One jar was on
a block of wood and the other was suspended in the funnel using fishing line.
The temperature that evening (in Provo, Utah) was 78º F. Using a Radio Shack
indoor/outdoor thermometer, a BYU student (Colter Paulson) measured the
temperature inside the funnel and outside in the open air. He found that the
temperature of the air inside the funnel dropped quickly by about 15 degrees,
as its heat was radiated upwards in the clear sky. That night, the minimum
outdoor air temperature measured was 47.5 degrees - but the water in both jars
had ICE. I invite others to try this, and please let me know if you get ice at
55 or even 60 degrees outside air temperature (minimum at night). A black PVC
container may work even better than a black-painted jar, since PVC is a good
infrared radiator - these matters are still being studied.
I would like to see the
"Funnel Refrigerator" tried in desert climates, especially where
freezing temperatures are rarely reached. It should be possible in this way to
cheaply make ice for Hutus in Rwanda and for aborigines in Australia, without
using any electricity or other modern "tricks." We are in effect
bringing some of the cold of space to a little corner on earth. Please let me
know how this works for you.
Conclusion: Why
We Need Solar Cookers
The
BYU Funnel Cooker/Cooler can:
(Try that without electricity
or fuels! See also Balancing the Scales.)
The burden for gathering the
fuel wood and cooking falls mainly on women and children. Joseph Kiai reports
from Dadaab, Kenya: "Women who can't afford to buy wood start at 4
am to go collecting and return about noon... They do this twice a week to get
fuel for cooking... The rapes are averaging one per week." From Belize:
"Many times the women have to go into the forest dragging their small
children when they go to look for wood. It is a special hardship for pregnant
and nursing mothers to chop and drag trees back to the village... they are
exposed to venomous snakes and clouds of mosquitoes." (Anna K.) (Quoted in
newsletters by Solar Cookers International.)
And the forests are dwindling
in many areas. Edwin Dobbs noted in Audubon Magazine, Nov. 1992,
"The world can choose sunlight or further deforestation, solar cooking or
widespread starvation..."
Americans should be prepared
for emergencies, incident to power failures. A Mormon pioneer noted in her
journal: "We were now following in their trail traveling up the Platte
River. Timber was sometimes very scarce and hard to get. We managed to do our
cooking with what little we could gather up..." (Eliza R. Snow) Now
there's someone who needed a light-weight Solar Cooker!
Here's another reason to use
a solar cooker. Many people in developing countries look to see what's being
done in America. I'm told that if Americans are using something, then they will
want to try it, too. The more people there are cooking with the sun, the more
others will want to join in. A good way to spread this technology is to
encourage small local industries or families to make these simple yet reliable
solar cookers for others at low cost. I've used this cooker for three summers
and I enjoy it. Cooking and making ice with the funnel cooker/cooler will
permit a significant change in lifestyle. If you think about it, this could
help a lot of people. The BYU Solar Funnel Cooker uses the glorious sunshine --
and the energy of the sun is a free gift from God for all to use!
Answers to
commonly-asked questions
Will the cooker work in
winter (in the United States)?
As the sun moves closer to
the southern horizon in the winter, the solar cooker is naturally less
effective. A good measure of the solar intensity is the “UV index” which is
often reported with the weather. When the ultraviolet or UV index is 7 or
above– common in summer months– the solar cooker works very well. In Salt Lake
City in October, the UV index was reported to be 3.5 on a sunny day. We were
able to boil water in the Solar Funnel Cooker during this time, but we had to
suspend the black jar in the funnel so that sunlight struck all sides. (We ran
a fishing line under the screw-on lid, and looped the fishing line over a rod
above the funnel. As usual, a plastic bag was placed around the jar, and this
was closed at the top to let the fishing line out for suspending the jar.)
The solar “minimum” for the
northern hemisphere occurs on winter solstice, about December 21st each year.
The solar “maximum” occurs six months later, June 21st. Solar cooking works
best from about March 20 - October 1 in the north. If people try to cook with
the sun for the first time outside of this time window, they should not be
discouraged. Try again when the sun is more directly overhead. (One may also
suspend the jar in the funnel, which will make cooking faster any time of the
year.)
It is interesting to note
that most developing countries are located near the equator where the sun is
nearly directly overhead all the time. Solar Cookers will then serve
year-round, as long as the sun is shining, for these fortunate people. They may
be the first to apply fusion energy (of the sun) on a large scale! And they may
accomplish this without the expensive infrastructure of electrical power grids
that we take for granted in America.
How do you cook bread in a
jar?
I have cooked bread by simply
putting dough in the bottom of the jar and placing it in the funnel in the
usual way. Rising and baking took place inside the jar in about an hour (during
summer). One should put vegetable oil inside the jar before cooking to make
removal of the bread easier. I would also suggest that using a 2-quart
wide-mouth canning jar instead of a 1-quart jar would make baking a loaf of
bread easier.
What is the optimum “opening
angle” for the funnel cooker?
A
graduate student at Brigham Young University did a calculus calculation over
two years ago to assess the best shape or opening angle for the Solar Funnel.
Jeannette Lawler assumed that the best operation would occur when the sun’s
rays bounced no more than once before hitting the cooking jar, while keeping the
opening angle as large as possible to admit more sunlight. (Some sunlight is
lost each time the light reflects from the shiny surface. If the sunlight
misses on the first bounce, it can bounce again and again until being absorbed
by the black bottle.) She set up an approximate equation for this situation,
took the calculus-derivative with respect to the opening angle and set the
derivative equal to zero. Optimizing in this way, she found that the optimum
opening angle is about 45 degrees, when the funnel is pointed directly towards
the sun.
But we don’t want to have to
“track the sun” by turning the funnel every few minutes. The sun moves
(apparently) 360 degrees in 24 hours, or about 15 degrees per hour. So we
finally chose a 60-degree opening angle so that the cooker is effective for
about 1.2 hours. This turned out to be long enough to cook most vegetables,
breads, boil water, etc. with the Solar Funnel Cooker. We also used a laser
pointer to simulate sun rays entering the funnel at different angles, and found
that the 60-degree cone was quite effective in concentrating the rays at the
bottom of the funnel where the cooking jar sits.
See also: Tests of the Solar Funnel and Bowl Cookers in
2001
For questions regarding the
complete Solar Funnel Cooker kit using aluminized Mylar and a jar for the
cooking vessel, please contact CRM at +1 (801) 292-9210. Recent
updates to this project can be found at http://physics1.byu.edu/jones/rel491/solarbowl.htm.
(en mylar)
casserole en pyrex.
By Teong H. Tan
When I
was living in Malaysia, a country very close to the Equator, my homemade Cookit
performed less efficiently when the sun altitude was very high. It
appears that the sun altitude range, in the Tropics and some Temperate Zone
during the summer, may be too large for fixed setting panel cooker to perform
efficiently throughout. The Dual-Setting Panel Cooker (DSPC) described
here is designed to lessen this effect, by using two different settings, to
better concentrate sunlight according to the sun altitude.
DSPC is
made from a single sheet of cardboard or plasticboard, measuring 4’ x 3’, with
aluminum foil on one side (see DSPC plan below). DSPC is low cost, simple
and quick to construct, and it can also be mass-produced easily.
First
draw DSPC pattern, according to plan, onto a 4’ x 3’ cardboard. Cut along
the solid lines, and fold along the dash lines. Make sure all fold lines
are well folded so that the cooker can freely assume its proper shape when set
up. Make the center slot width equivalent to the thickness of two sheets
of cardboard stack together. Next glue on the aluminum foil, and the
cooker is ready for use.
DSPC Plan
For low-sun altitude cooking, below
65 degrees, the two forward triangular panels, on each DSPC side wing, are
placed under the trapezoidal base (see photo on the right). In this
setting, DSPC functions and performs pretty much the same as the Cookit.
The
forward rectangular panel can either lie flat or propped up, with a small
object, for the proper reflection angle as required.
For
high-sun altitude cooking, above 60 degrees, the two forward triangular panels,
on each DSPC side wing, are placed over the trapezoidal base. The two
small flaps will fit inside the center slot, on the forward rectangular panel,
to hold the cooker shape (see photo on the right). In this setting, DSPC
performs more efficiently with extra panels.
If
required, tying the two forward triangular flaps together with a short string
will bring the two forward triangular panels even closer.
To cook, first configure DSPC
according to the sun altitude. Face the cooker towards the sun. Put
foods inside a black metal pot, and enclosed the pot in an oven bag or a clear
glass container/casserole. Place the pot in the middle of DSPC’s
base. Raise the cooking pot by about two inches above the base, using
trivet or wire cage, to bring the pot into the proper focus of the
cooker. For high-sun altitude setting, raising the pot allows pot with
diameter greater than 7.5 inches to be used because the added reflective panels
in the front restrict space available at the base level.
While experimenting with
various designs of cookers over the past year to introduce in the indigenous
communities where I live and work in southern Mexico, I hit upon an utterly
simple way to make an instant portable solar oven. Taking a reflective
accordion-folded car windshield shade, you can turn it into a version of the
solar funnel, by simply sewing on little Velcro tabs along the long notched
side. Here’s how:
Materials needed:
Lay the sunshade out with the notched side toward you,
as above.
Cut the Velcro into three
pieces, each about 4 cm. or 1 ½ inches long.
Hand sew one half of each
piece, evenly spaced, onto the edge to the left of the notch; sew the matching
half of each piece onto the underneath size to the right of the notch, so that
they fit together when the two sides are brought together to form a funnel.
(see below) Note: I first tried sewing these on a sewing machine,
but found it cut through the reflective material.
Press the Velcro pieces
together, and set the funnel on top of a bucket or a round or rectangular
plastic wastebasket.
Place a black pot on top of a
square cake rack, placed inside a plastic baking bag. A standard size
rack in the U.S. is 25 cm. (10 in.). This is placed inside the funnel, so
that the rack rests on the top edges of the bucket or wastebasket. Since
the sunshade material is soft and flexible, the rack is necessary to support
the pot. It also allows the suns rays to shine down under the pot and
reflect on all sides. If such a rack is not available, a wire frame could
be made to work as well. Note: the flexible material will squash down
around the sides of the rack.
The funnel can be tilted in the direction of the sun.
A stick placed across from
one side of the funnel to the other helps to stabilize it in windy weather.
(see below)
After cooking, simply fold up
your “oven” and slip the elastic bands in place for easy travel or storage.
I have found this totally
simple solar oven extremely practical, as it is so lightweight and easy to
carry along anywhere. But in addition, it has reached a higher
temperature in a shorter time than all the other models I have experimented
with so far (I haven’t used a parabolic) - a little above 350 degrees F.
I have cooked black beans in about the same amount of time as on a gas
stove; I’ve used it to bake breads, granola, brownies, lasagna, all sorts
of vegetables, and to purify water. The sunshade may not be available
everywhere, but I suspect it can be found in most urban areas, since I found it
here in southern Mexico. The Velcro was also available in fabric
stores. Cost of the sunshade was about $3.00 USD; the Velcro about $.25.
Kathy Dahl-Bredine, Apdo. 1332, Oaxaca, OAX 68000
I am teaching unemployed people how to make and use solar cookers in
KwaZulu-Natal. We have clear winters and cloudy summers and the people I have
been helping have little or no money. I developed this cooker for use here and
it works so well that I felt it would be of use else ware.
This is a great cooker. Out
side the tropics a straight panel cooker battles on all but the best days and
this cooker takes advantage of lower sun angles in morning and afternoon. Being
more efficient it makes up for the odd cloud in the day. It is stable in wind
and if put together with paper fasteners can fold down flat for storage.
Seasonal changes are made by adjusting the side flaps up or down.
Most medium sized boxes work, a short side of 350 mm to 500 mm and a
height slightly more than the width works best. Four short cuts and a few
simple folds is all that is required there is no waste and a whole box is used.
Paint the un-foiled sections
of the cooker to guard against moisture.
To cook, place food in a
black pot or black painted jar, place the food and container in an oven bag close
up with a clothes peg and place on card board scrap in the back corner of the
reflector. Now place in full sun and adjust straight into the sun by the
cookers shadow.
Richard Pocock, Solarworks,
81 Archer Crescent, Manor Gardens, Durban 4001, KwaZulu-Natal
South Africa, edufun1@iafrica.com
Whole collapsed box cut,
though both sides on the line of the shorter side. This will leave you
with two half boxes on
shorter that the other
Shorter piece top reflector
longer piece bottom reflector and back support and storage bin
Fold up side back flaps from
the remaining card at the back and fasten together.
Draw and crease on dotted
line. Cut short line up to diagonal. Foil the top reflector and front reflector
before assembly. Glue or sew together or to make a collapsible cooker fasten
with paper fasteners. Save the two cut off corners of the top reflector for pot
insulators.
Construction of Parvati solar
cooker (Twelve sided) is given below
This is Modified Dual angled
Funnel Cooker made in 12 sections. This is similar to DATS design of Teong H.
Tan.There is one minor difference
between design of these two cookers. Apperture size of Teong H. Tan's cooker is
36 inches while that of Parvaticooker is 24 inches and ratio of length of
sides. Solar ray reflection of both the cookers is shown in Fig A and B. We
have not done comparative study between these two designs so far.
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Fig. A : DATS ( Teong H. Tan) |
Fig. B : Parvati Cooker. |
Dimensions of single section
are given in Fig.1. These dimensions are for cooker having rim diameter of 2
feet. For rim diameter of 3 feet and 4 feet multiply these dimensions by 1.5
and 2 respectively.
Fig1.
To simplify the construction
we decided to make it out of single sheet of aluminum or cardboard instead of
making multiple section and joining them together. Apart from simplifying
construction this strengthened the cooker.
Take a rectangular sheet of
dimension 24” * 48”. Draw a semicircle
of 24” radius. Divide this semicircle into 12 equal parts by replicating 12
times the drawing of single section. Complete drawing resembles as shown is fig
3. The drawn portion is cut along the edge. You will have the sheet now as
shown in fig 2.
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Next you have to bend this to
form solar cooker. First bend the “A” parts of all sections to the angle of 135 degrees with part “B”. Then bend part
“B” of all sections to the angle of 165 degrees with Part “C”.
Now start bending all “C”
parts on the inner side so that each “C” part makes an angle of 165 degrees
with next one. After bending is complete join together two ends of “C” parts by using paper strip and
glue. For aluminum sheet use nut bolt and connecting strips.
All “B” parts will form the
lower cone while all ”A” parts will form the part of base. A circular disc of
the diameter of 7" has to be fitted to bring together all “A” parts.
For cardboard paste the ring. Then paste reflective paper or aluminum foil. For
aluminum cooker aluminum disc has to be bolted. The photograph of aluminum disc
bolted is shown in the photograph. This completes the construction of
Cooker. The inner surface of aluminum cooker will need polishing and
protective coating.
Parvati Solar cooker and Full
size plans available. Please send in you comments and queries.
Contact or E-mail to Mrs.
Shobha Ravindra Pardeshi, A-3/3 Saudamini Co-op Hsg. Society, Bhusari Colony,
Paud Road, Kothrud, Pune India Pin 411 029. Ravindra Pardeshi
De Shobha Pardeshi
First of our project is " Low
Cost Solar Cooker ". For this
we selected Funnel Cooker by Dr. Steven E. Jones
While our experiments were being carried out we had found out that stacking of
pots works better than placing them them side by side in funnel cooker. See
these results here. Hence we
considered the total size of stacked cooking pots as 6 inches dia. And 6
inches height.
We decided to improve this design.
From the drawing we decided on a meeting point of Sunlight that are
reflected from the rim of the cone. ( Point 'x' in
figure1). The second cone of 900 was started from this level( The
reference for this was taken from Prof. Mann's (1981) improvement to VITA
design ). The length of 900 cone section was taken as 6.25
inches. The base was closed and made reflective, so that any sunlight passing
from sides of cooking pot is reflected back. The diagram of this with sunlight
reflection is shown in Fig 2. From the diagram concentration of sunlight on
cooking pot is clearly seen. This cooker is useful for unattended cooking.
Reflections of sunlight with respect to position of Sun
for -60 minutes to +60 minutes is shown in fig 3. We had
used pressure cooker cooking pots in stacked position with plastic cover.
Opening diameter of this cooker is 24 inches. Basically this is a duel angle
funnel cooker. We have Named it as 'Parvati Solar cooker'.
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FIG 1 |
FIG 2 |
FIG 3 |
How to make and use
Parvati Solar Cooker
Construction of Parvati low cost Parvati solar cooker
is given below
As explained earlier Parvati Solar Cooker is Modified
Funnel Cooker. This is made out of three sections. The reflector part is made
out of cardboard. Stainless steel sheet also can be used as it is more
durable We have constructed two types a) Circular type b) Twelve sided
type Construction of circular type is given here and twelve sided version is
given at Next page.
Design of Parvati
Solar cooker: (Circular type)
Circular Parvati Solar cooker
is made of three sections. Part C forms the upper section. Part B forms the
lower section and part A forms the base of the cooker. How to cut these three
parts from a single sheet of cardboard or aluminum or stainless steel sheet is
shown in Fig 4 . Detailed dimensions for 24 inch diameter cooker are shown
in Fig 5. This collector can collects heat energy equivalent to
about 300 watts. For higher energy diameter of 30 , 36, 48 or higher can be
used. For these sized collectors multiply the given dimensions by 1.25, 1.5 or
2 respectively.
Part C is semicircle shaped.
Outer radius is 24 inches and inner radius is 16 inches. Join two end of this
semicircle to form the upper section of cone.
Part B
has outer radius of 12 inches, next circle is of radius 11.3 inches and third
circle of radius 4.8 inches. Part B is 255 degrees section of circle.
Join two end of this section to form the middle section of cone. Part B has
collar space to join it to Part C.
Part A is base of the
structure. It is made of circle of radius 4..0 inches. There is another circle
seen inside with same center. It's radius is 3.6 inches. This collar space is
for joining the base to part B. The construction is shown Fig 6
Construction Tips: Small
V-cuts are to be made in collar space of Part B and Part A. Then bend these
V-cuts on inside. This will make it easy to join together the parts together
this is shown in Fig 6. To make the structure sturdy and durable we have pasted
brown paper on external surface of the cooker. After pasting the paper we have
found the structure became stiff and does not need any support.
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FIG 4 |
FIG 5 |
Small V-cuts are made in collar
space it makes easy to join the parts together |
Fig 6 |
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Three sections are cut from
the cardboard |
Join two ends of part 'C'
to make upper part of the cone |
Join two ends of part 'B'
to make lower part of the cone |
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Join all three parts to
form the reflector |
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Paste aluminum foil or
other reflective surface |
Completed reflector |
Reflector, Cooking pots,
Stands, Plastic cover |
Using the PARVATI Solar Cooker
Since
Parvati solar cooker is modified version of funnel cooker it's use is
identical. We have used a metallic stand to place the conical reflector.
Another small tripod stand is used to place the cooking pot. As stated earlier
we are using three pots in stacked position to cook the food. To retain the
heat plastic cover is used. Instead of directly placing the plastic cover a
small metallic stand is made and plastic bag is fitted on that. This cover is
sufficiently big so that is does not touch the cooking pots. An
arrangement is made for focusing. Instead of focusing pin we have made simple
arrangement. On a small metallic plate fixed to the rim of reflector a Nut bolt
of 1/4 inch diameter and two inch long is fixed with two round washers at two
ends. When the cooker is properly focused shadow of upper washer
coincides with the washer on the metal plate. As shown in figure while focusing
it is better to adjust position in such a way that shadow of upper
washer is slightly on the west so that sun tracking error is taken care of.
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Focusing Arrangement |
While focusing, shadow of
upper washer adjusted towards west |
Stacked Cooking pots |
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Small stand is placed at
bottom of the reflector |
Stacked pots are placed on
the stand |
Plastic Cover is put on for
green house effect |
Left for cooking for about
90 minutes |
Using Cooking pots in the Stacked Position
Sometimes it is necessary to
cook multiple dishes. We in India generally have Rice, Curry, a Vegetable and
Rotis. We have have successfully cooked Rice, Curry and a vegetable (
Potato and Cauliflower) in this cooker. Time taken for cooking was 90 minutes.
Bread pudding was also made. While cooking multiple dishes we placed Rice in
lower pot, Curry in middle pot and Vegetables in upper pot. The food items that
need more heat and time should be placed in the middle pot where it cooks
better.
Availability of cookers and
full size plans.
Parvati Solar cooker and Full
size plans available. (Full size Plans only printed copies available.)
Please send in you comments
and queries.
Contact or E-mail to, Mrs.
Shobha Ravindra Pardeshi, A-3/3 Saudamini Co-op Hsg. Society, Bhusari Colony,
Paud Road, Kothrud, Pune India Pin 411 029. Ravindra Pardeshi
Source : http://www.angelfire.com/80s/shobhapardeshi/ParvatiCooker.html
List of my Favorite Links :
Voir : http://ashokk_3.tripod.com/solar4.htm
(Note du rédacteur: SCI n'a pas examiné ce cuiseur pour la sûreté, l'efficacité, la stabilité, ou la facilité d'utilisation)
par Teong H. Tan
J'ai été
présenté au monde de la cuisine solaire en 1982 où, en tant qu'étudiant, je
travaillais à l'chaleur-transfère l'expérience à l'institut de recherche de
recherche de croisillon à Montréal. Attachez a eu peu avant cela a
expérimenté avec et a examiné une variété de cuiseurs solaires. Beaucoup d'années
avaient passé près pour moi sans toute autre exposition solaire de cuisine
jusqu'à ce que j'aie découvert le web site de Solar Cookers International il
y a trois ans. L'emplacement a depuis deviennent l'endroit où je me accroche
vers le haut aux activités solaires de cuisine.
Fond
Le CooKit est un de mes cuiseurs solaires préférés. Après
avoir eu connaissance des difficultés que beaucoup de gens font face à
localiser les sacs anti-caloriques, et à éprouver comment les sachets en
plastique ordinaires fondent sur le contact avec les pots chauds de cuisine,
j'a commencé à explorer la possibilité d'un coût simple et bas, facile de
construire le cuiseur qui n'exige aucun sachet en plastique. J'ai conçu un que
j'appelle (DATS) cuiseur solaire Cuiseur Solaire de Double-Angles avec Douze
Cote. Il semble faire le travail des jours clairs et ensoleillés.
Le cuiseur de DATS utilise 24 petits panneaux r3fléchissants
pour concentrer la lumière du soleil supplémentaire pour compenser la perte de
chaleur de ne pas employer un sachet en plastique. La conception de cuiseur de
DATS est semblable à un cuiseur parabolique de profond-foyer, mais au lieu
d'employer une véritable courbe parabolique, les panneaux plats multiples
concentrent la lumière du soleil sur le pot de cuisine. Deux surface-angles
r3fléchissants, 45 le
º et le º 60 , sont employés de sorte qu'une courbure puisse être
présentée dans l'intervalle pour que la rigidité structurale tienne la forme de
cooker?s. Cette rigidité structurale tient compte pour que le cuiseur de DATS
soit construit hors du matériel de carton.
Un cuiseur de DATS, examiné à Changhaï, a atteint une
température maximale 140 C (284 º F) à l'intérieur d'un pot noir vide de cuisine, un
jour ensoleillé clair avec 21 º C (température de l'air ambiante de 70 º F) et une
légère brise. Les oeufs sont devenus durs en 30 minutes et deux tasses de riz
cuites en 95 minutes. Le cuiseur devrait être replacé toutes les 45 minutes ou
moins pour une meilleure efficacité.
Une structure porteuse simple, fabriquée à partir de les
bâtons en bambou ou en bois, est intégrée comme une pièce intégrale de cuiseur
de DATS pour soutenir le pot de cuisine à la position désirée de cuisine.
Le cuiseur de DATS est jugé rigide par une corde, qui lie
chacun des douze 45 º
- panneaux ensemble à l'extrémité inférieure. La corde est
rendue tendue par le vrillage dans la boucle lâche de corde autour d'un bâton
court. Plus la corde est serrée, meilleures les prises de cuiseur de DATS sa
forme. Si nécessaire, une petite corde de mesure, attachée à travers deux
panneaux opposés, 3:00 heures et à la position 9:00 heures, peut être employée
pour tirer dedans le mou dans la forme de cuiseur due à la pesanteur. En
détachant la corde et en enlevant la structure porteuse de pot de cuisine, le
cuiseur de DATS peut être plié pour le stockage ou le transport.
Les matériaux exigés sont le papier d'aluminium de carton
et, le ruban de colle et perforé blanc, les petits bâtons de bambou ou du bois,
et la corde.
Construction
Coupez 12 morceaux rectangulaires de carton mesurant 24cm x
6çm pièce.
Tracez et coupez la forme suivante sur chaque panneau de
carton. Faites un pli droit à la distance de 24cm de la petite extrémité du
panneau. Poinçonnez un trou dans chacun des deux?ears? à l'extrémité étroite du
panneau, comme montrée, et pliez les oreilles loin de vous.
Placez les panneaux côte à côte, le long du plus long bord
de chaque panneau, et attachez- du ruban adhésif leur ensemble jusqu'à ce que
chacun des 12 panneaux soit joint à la forme un anneau. Collez le papier
d'aluminium sur toutes les surfaces intérieures du cuiseur.
Attachez du ruban adhésif ensemble aux panneaux le long du
plus long côté.
Chacun des 12 panneaux forme un anneau.
Passez une corde par les trous perforés d'oreille à
l'extrémité inférieure du cuiseur, pour joindre les panneaux inférieurs
ensemble. Tordez la boucle lâche de corde autour d'un bâton court, à prennent
le mou dans la corde et forment une sorte parabolique rigide et profonde de
forme. Pour l'efficacité supplémentaire, couvrez l'ouverture ronde au fond du
cuiseur de disque réfléchissant.
La corde joint des panneaux ensemble.
Le bâton court prend le mou de la corde.
En dehors de la coquille réalisée du cuiseur.
A l'intérieur de la coquille réalisée du
cuiseur.
Pour construire l'appui de pot, perforez un petit trou au
milieu de la moitié inférieure de quatre de panneaux. Poussez deux bâtons de
35cm-long bambou ou du bois, en parallèle, par les quatre trous, pour former
une paire de rails de soutien pour le pot de cuisine. De petits morceaux de
carton sont alors collés sur l'extérieur, le long du fond des deux bâtons
saillants, pour l'appui de rail additionnel. Attachez les extrémités exposées
de bâton sur l'extérieur avec les bandes élastiques pour empêcher les bâtons de
glisser. Attachez deux bâtons de 29cm-long bambou ou du bois, perpendiculaires
aux rails, et serrez l'extrémité inférieure des bâtons entre les oreilles
pliées par panneau inférieur. Reliez les deux jonctions perpendiculaires du
rails/sticks à un fil ou à une corde pour la stabilité supplémentaire de pot,
en permettant des charges de pot de jusqu'à 2.5kg.
Bâtons saillants avec de petits appuis de
carton.
Structure de soutènement réalisée du pot.
Le cuiseur de DATS est maintenant opérationnel. Placez le
cuiseur pour faire face au soleil directement. Un pot noir, avec la nourriture
à l'intérieur, peut maintenant être appartement placé ou pêché sur les rails de
soutien à faire cuire par la chaleur produite de la lumière du soleil reflétée.
Contact: Teong H. Tan, E-mail: thtan@online.sh.cn
Source : http://solarcooking.org/francais/DATS-fr.htm
Technique de construction :
On fabrique les 4 parois latérales de la caisse,
avec une scie. Puis à l’intérieur de ces 4 paris, sur la paroi inférieure, on
cloue une latte de support, afin de soutenir le fond de la caisse.
Ces lattes sont plus courtes de 5 cm, que la
longueur de chaque paroi. Les 4 parois peuvent être ensuite clouée ensemble. Le
fond de la caisse est faite de 3 planches sciées, à la taille de l’intérieur de
l a caisse. 4 petites pièces de bois,
chacune un petit coin carré découpé, servent à soutenir le grillage.
Ces supports sont clouées à l’intérieur de la
caisse, aux parois et au fond de chaque côté. Le grillage est fixé sur un
cadre, fait de 4 lattes posées verticalement, afin d’empêcher les produits
sécher de tomber.
N’importe quel outil tranchant servira à découper
le grillage (pinces coupantes …).
Le grillage est fixé à l’aide de petits clous
recourbés.
Pour faciliter le transport, il est possible d’ajouter
une petite latte de protection, par dessus le grillage.
Le cadre doit être légèrement plus petit que
l’intérieur de la caisse, de manière à pouvoir poser le grillage, sans se
coincer les doigts.
Le couvercle est composé de 2 cadres. Le 1er
de la taille de l’intérieur de la caisse, est fait de 4 lattes clouées à plat.
Sur celui-ci, on fixe une feuille de plastique transparente et propre.
Le cadre supérieur plus grand, de la taille de
l’extérieur de la caisse est ensuite fixé à ce cadre, la feuille de plastique
se trouvant au milieu.
4 pieds sont alors clouées à la caisse, les pieds
de devant sont plus courts que ceux de derrière, ce plan incliné permettant de mieux capter le soleil.
Une couche de peinture noire protège la caisse des
intempéries et favorise la concentration de la chaleur.
Des pierres peuvent être placées à l’intérieur,
sous le grillage retenant également la chaleur.
Cette technique est décrit dans une vidéo nommée
« Apprendre et travailler le bois », faisant partie d’une série
de 7 vidéo « Apprendre et travailler », sur le bois, la construction,
la transformation des aliments, les métaux et les petites machines. UNESCO
Programme d’action mondial en faveur de l’éducation pour tous (education for
all) (ED/EFA/YTH), Ramigé Film Produktion. Producteur exclusif Claude Van
Angeland. Unesco, 1997, code
2008 (Country Haiti). 15’, video VHS/PAL.
Michel Rosell est architecte alter-mondialiste. Il propose des solutions solaires (et de
constructions écologiques en matériaux recyclés) à faibles coût.
Séchoir (situé dans la
propriété de Michel Rosell servant à sécher sa spiruline).
On
constate sur la photo que la peinture noire calorifuge, est abîmée, au bout de
10 ans.
Elle devra donc être grattée et ré-appliquée, de nouveau, sur le
séchoir.
Chauffe-eau solaire
hémisphérique (situé dans la propriété
de Michel Rosell),
Constitué de rubans
d’aluminium autocollants.
Michel Rosell, architecte, est m’auteur d’une abondante bibliographie
dont "Un autre monde est possible". Il est directeur de « l’Université d'Ecologie Appliquée
et Solidaire » qui a lieu chaque début du mois, chez lui (vers le 5). Son
adresse : Le Chabian 3O7OO AIGALIERS. Il n’a pas de téléphone. Son
site : http://ecosocial.free.fr
(et : http://tsunami.ecosocial.free.fr
).
Le solaire seraient une
solution pour un tel village, situé à presque 2000 m d’altitude et sous une
latitude à fort ensoleillement. Nous avons examiné différentes solutions :
1) Les cuiseurs
solaires à réglage manuel, en général du type parabole, sont ceux qui cuisent
le plus rapidement les aliments (une casserole d’un litre d’eau, bout en moins
de 10 mn). Par contre, il faut être à côté pour surveiller la cuisson. D’où la
raison du sac plastique transparent, pour éviter de salir la parabole, en cas
de débordement. Il sont plus difficiles à construire.
Le cuiseur le plus
simple à construire (recommandé par un bon nombre d’associations) est le
cuiseur de type panneaux aluminés Cookit.
2) Les cuiseurs de type
boîtes (en bois vitrés) sont les plus simple à construire. Par contre, il ne
faut pas être pressé. Souvent, il faut attendre plusieurs heures pour la
cuisson. Ne nécessite aucune surveillance.
3) Le cuiseur solaire à
réglage automatique sont complexes à construire et demandent de gros moyens
financiers. Ils nécessitent une maitenance. Ils sont recommandés pour de
grosses structures : écoles, dispensaires etc …
Il est recommandé pour
tenir compte des améliorations, évolutions des modèles, nouveaux modèles de
rester en relation avec les différents réseaux d’échanges d’informations sur le
sujet, comme :
http://www.cuisinesolaire.com/
Mais malgré tout, il y
a des problèmes :
Le temps, en
montagne (tempête l’hiver …), ne permet pas toujours d'utiliser ce genre de
fours...
L’été, il peut y avoir
des vents violents soudains, des vents de sable, de fort orage et fortes
grêles. L’hiver, il peut y avoir de la neige et des tempêtes. Ces mauvaises
conditions climatiques peuvent contribuer à gondoler, renverser, détruire,
casser les cuiseurs solaires.
Pour les problèmes techniques, on pourrait, par exemple, proposer une
solution avec deux cuiseurs :
1)
un cuiseur « rapide », comme le « Cookit », placé
dans un endroit protégé et ensoleillé, quand il fait beau, qu’on peut rentrer
facilement à la maison quand il fait mauvais.
2)
Un cuiseur « lent », type caisson en bois vitré, restant à
demeure devant la maison, placé dans un endroit protégé et ensoleillé.
Il y a
vaincre de fortes résistances culturelles.
« La population
n'est pas fortement intéressée. La plupart utilise le gaz » (source : M.
Askarray).
Cette résistance
peut être liée à des mauvais exemples passés (propositions par des ONG bien
intentionnés, de cuiseurs non adaptés à la région et son climat capricieux).
Il y a donc une étude à faire au sujet de la résistance normale des
mentalités face à ces innovations
(Chapitre à
étudier et à compléter. Une des pistes serait la contagion par l’imitation, par
ex. si les gens voient qu’un voisin possède un/des cuiseurs en démonstration,
fonctionnant bien et simples d’utilisation).
Reste le problème du
chauffage, l’hiver. Raison pour laquelle, les villageois utilisent le chauffage
au gaz (très facile d’emploi). En Inde, les gens chauffent une pièce, avec un
chauffage électrique (d’où peut-être les fréquentes coupures de courant en
Inde), un chauffage à gaz, voire avec le fourneau à essence (très employés en
Inde).
On pourrait proposer
les panneaux solaires thermiques sur les toits, mais investissements coûteux.
Ou encore la centrale solaire collective, sur le principe d’une colonne
Venturi verticale de M. Léger (mais là ce sont des investissement lourd et par
ailleurs, l’ensemble Imlil-Around forme une communauté d’au moins certainement
plus de 1000 habitants, donc cette centrale serait énorme).
Donc, la question reste ouverte.
1) Cuiseurs de HEOL :
http://generationsfutures.chez.tiscali.fr/obj_vertueux/heol.htm
1) Cuiseurs solaires de CARE Haïti :
http://www.rehred-haiti.net/membres/bme/synergie/numero5/cuiseurs.html
3) Cuiseur de l’Association française FÉEDA (FORMATION et
ÉDUCATION à L'ENVIRONNEMENT
et au DÉVELOPPEMENT APPROPRIÉ) :
http://www.feeda.org/index_fr.htm
4) L’assocation néerlandaise Kozon préconise le Cookit (voir
plus haut) :
5) autre modèle de cuiseur :
http://flore99.free.fr/main2.html
6) Ce site répertorie d’autres cuiseurs :
http://home.planet.nl/~worldsolareconomy/Frans.htm
7) Cette association « les Enfants de Kaidara »
agit au Mali :
http://lesenfantsdekaidara.free.fr/typeFourSolaire.html
9) Actions de la Commission Nationale de la Francophonie
(CNF Sénégal) :
http://www.francophonie.sn/1science.asp
10) Cuiseurs en bois de Enfance Actions Madagascar :
http://www.web-asso.org/eam/fichiers/projets.htm
11) site suisse sur les fours et cuiseurs solaires (présente
les 3 types de cuiseurs ou fours) :
http://www.cuisinesolaire.com/
http://www.cuisinesolaire.com/F/troistypes.htm
12) Association française FÉEDA, FORMATION et ÉDUCATION à
L'ENVIRONNEMENT et au DÉVELOPPEMENT
APPROPRIÉ : http://www.feeda.org/index_fr.htm
http://www.feeda.org/solog/solog.htm
13) http://bksol.blogspirit.com/album/construction_du_four/
14) régulièrement, des stages de construction de cuiseurs,
proposés sur : www.passerelleco.info
Images
et informations non classées sur les cuiseurs solaires :
http://generationsfutures.chez.tiscali.fr
http://home.planet.nl/~worldsolareconomy/Frans.htm
http://www.iufm.univ-ag.fr/guadeloupe/GRF/pdf/Energie/P%20energie/PE3.pdf
Ancien
foyer berbère. Source : http://www.cyber-berbere.com/infosdesert.htm
Près de 3 milliards d’humains n’ont que le bois pour cuire
leurs aliments.
Presque tous vivent dans les pays du soleil.
Il faut 600 kg de bois par personne et par an, soit 4 tonnes par famille.
Sur 1 carré de 4 m de coté, le soleil donne plus d’énergie en 1 an que ces 4
tonnes de bois.
En ville, le prix de l’énergie de cuisson absorbe un tiers du revenu familial.
Le temps de retour financier de notre cuiseur est inférieur à un an.
La déforestation est terrible :
les populations coupent leurs derniers arbres. Un cuiseur solaire sauve 100
arbres en 15 ans (durée de vie 15 ans).
L’augmentation de l’effet de serre concerne toute la planète.
Chaque cuiseur solaire évite le dégagement de 4 tonnes de CO2 par an.
Par an, 2,5 millions de personnes meurent de diarrhées dues à l’eau polluée non
potable.
Le cuiseur solaire rend l’eau potable par pasteurisation.
Source : http://www.salonhumanitaire.org/exposants/animations/sudsoleil.php
Formation à la construction de cuiseurs chez
Bolivia Inti (en France)